24.9.05

Masjid Biru lambang keunggulan kejuruteraan Islam
Masjid Biru lambang keunggulan kejuruteraan Islam Empayar Uthmaniyah


MASJID Sultan Ahmad Camii atau Masjid Biru, antara masjid unik dan tercantik di dunia, menjadi tempat yang mesti dilawati setiap pengunjung yang berkesempatan menjejakkan kaki di kota Istanbul, Turki.

Pandangan udara masjid itu begitu mengagumkan dengan enam menara, sebuah kubah besar yang cantik disokong empat tiang serta beberapa kubah kecil di kelilingnya, dihiasi dengan taman indah.

Keunikan Masjid Biru terletak pada pancaran warna biru hasil hiasan dalaman 20,000 marmar biru serta 20,000 tingkap kaca berwarna.

Masjid Biru dibina oleh Sultan Ahmet I yang mengarahkan arkiteknya, Mehmed Aga untuk membina sebuah masjid pada 1606 dan siap sepenuhnya pada 1616.

Kedudukannya bersebelahan dengan Hagia Sophia, gereja tertua di dunia dari zaman Byzantium.

Diceritakan kononnya, Mehmed Aga ingin membina kubah masjid yang lebih besar menandingi Hagia Sophia, tetapi tidak berjaya menyebabkan beliau membina kubah dan menara yang begitu cantik sekali.

Hakikatnya, masjid itu sengaja dibina mengadap gereja untuk menunjukkan Empayar Uthmaniyah serta seni bina Islam mampu bersaing dengan rekaan arkitek Kristian.

Sememangnya dua bangunan itu mengandungi elemen keunikan dan seni bina bersejarah.

Menurut ceritanya lagi, Sultan Ahmad I mahukan menara masjid yang diperbuat daripada emas atau dalam bahasa Turki dipanggil �altin�, tetapi arkitek tersalah dengar baginda berkata �alti� yang bermaksud enam. Maka dalam keadaan ketakutan, Memhed bertanya kepada Sultan adakah beliau akan dipancung, jawapan Sultan, beliau suka dengan enam menara yang dibina dan pada waktu itu tiada sultan yang mempunyai masjid dengan enam menara.

Asas struktur masjid dengan kiub berukuran 64 meter kali 72 meter. Tujuannya apabila umat Islam mendirikan solat, mereka menghadap Makkah dengan berpandukan mihrab atau relung dalam masjid itu.

Kiub diletakkan di atas dengan sistem menaik ke kubah, dengan kemuncaknya pada kubah tengah, yang berukur lilit 33 meter dan 43 meter tinggi pada garis sudut pusat.

Secara keseluruhannya pada kubah itu memperlihatkan unsur keharmonian yang mententeramkan sesiapa yang memandangnya.

Bersebelahan masjid biru terletak dataran Hippodrome yang menyimpan ribuan tahun tugu peringatan dari bangsa-bangsa yang pernah memerintah Istanbul.

Selain itu, di kawasan masjid yang luas turut dibina air pancuran tempat jemaah mengambil wuduk sebelum menunaikan solat.

Di tengah pekarangan masjid, ada tangga marmar yang cantik menuju ke pekarangan utama masjid, dibina menggunakan batu marmar dibawa dari Pulau Marmara.

Tatkala memasuki masjid, pasti terpandang pintu pagar daripada kayu dihiasi rekaan geometri di tengah-tengahnya dengan bentuk bintang yang melambangkan kesenian Turki pada awal abad ke 11.

Pandangan akan terpukau sebaik melangkah masuk ke dalam masjid yang dihiasi marmar dan lampu gantung berwarna biru, sebab utama kenapa masjid itu dinamakan Masjid Biru.

Masjid ditutup selama satu hingga satu setengah jam kepada pelawat pada waktu solat. Justeru, pengunjung atau pelancong digalakkan menziarahi masjid pada waktu pagi dan sebelum jam 4 petang.

Tiada ulasan:

My Headlines